Technologie en zijn educatieve waarde

 

Het wordt weer stilaan tijd voor de voorbereiding op het nieuwe schooljaar. En met de terugkeer naar de schoolbanken duikt ook bij iedere ouder zoals ieder jaar de vraag op, wat zijn kind allemaal nodig heeft om het komende academische jaar zo productief mogelijk te kunnen beginnen?

 

Veel scholen erkennen de educatieve waarde van technologische gadgets zoals een iPad of andere gelijkaardige toestellen, en laten ze meestal ook toe. Toch zijn ze ook bewust van het gevaar van deze gadgets. Ze kunnen nu eenmaal misbruikt worden voor niet-schoolse activiteiten (zoals games en het surfen op social sites). De betere scholen hebben al bepaalde methodes uitgewerkt voor het controleren van tot welke sites en inhoud de kinderen toegang krijgen en hebben duidelijke afspraken met de ouders over wat kan en niet kan. Een iPad mag dan voor velen een duur grapje zijn, een Android smartphone is een betaalbaar alternatief en biedt zo goed als dezelfde functies. Het grote voordeel van een Android systeem is het grote aanbod aan gratis applicaties. MSC biedt een ruim aanbod aan applicaties voor het beschermen en beveiligen van smartphones tegen verlies, diefstal en kwaadaardige aanvallen van buitenaf.

 

En dan nu de hamvraag: Hebben onze kinderen echt een laptop nodig voor educatieve doeleinden? Er zijn heel wat argumenten voor en tegen, en waarschijnlijk zal de prijs ook hier doorwegen in de beslissing. Let erop dat wanneer je een laptop aanschaft, dat de batterij van een goede kwaliteit is, dat hij geschikt is voor alle meest recente applicaties, en vooral ook dat hij comfortabel om dragen is en dus zeker niet te zwaar. Laat je niet misleiden door je kind wanneer bijvoorbeeld de nieuwste Macbook Air de enige geschikte pc zou zijn, want de keuze zal hier wel meer te maken hebben met het design van de laptop dan met de functionaliteit. Ook al kies je voor een minder dure optie, je zal toch nog steeds zo’n 600-800 euro neertellen voor een degelijke laptop.
De meeste boeken vind je nu ook in de vorm van e-books (de electronische tegenhanger van de traditionele papieren boeken) die gemakkelijk kunnen gedownloaded worden. Naast het feit dat deze een stuk goedkoper zijn, is het maken van nota’s en het raadplegen van studiegidsen veel gemakkelijker.

 

Om af te sluiten, heel handig zijn de draagbare USB-sticks, waar je kind zijn documenten en huistaken gemakkelijk kan opslaan en met zich mee dragen. Er zijn heel wat verschillende soorten USB-sticks op de markt, met verschillende capaciteit, vorm en design, aan zeer uiteenlopende prijzen. MSC biedt de perfecte oplossing aan, want de stick komt met een extra wachtwoordbeveiliging via het programma MYEasyLock. Mis zeker onze speciale aanbieding niet voor de nieuwste MYSecureUSB, enkel beschikbaar voor de klanten die ingeschreven zijn op onze maandelijkse nieuwsbrief.

 

Dus wat heeft je kind nu uiteindelijk nodig …?

 

1.      Heb je al een iPad of een gelijkaardig toestel? Controleer dan of studieboeken ook in electronisch formaat beschikbaar zijn. Zo spaar je niet alleen geld uit, je rekent meteen ook af met loodzware boekentassen en het is onmogelijk een boek “te vergeten”. Check wel even vooraf met de school of technologische gadgets toegelaten zijn – overigens kunnen zij vaak de e-books aan een voordeliger prijs aanbieden.

 

2.      Voor veel ouders is een laptop voor de educatie van hun kind een must. Inderdaad leent zich een laptop uitstekend voor educatieve doeleinden (office applicaties, leerprogramma’s etc.), een te goedkope laptop echter zal niet zo lang meegaan en komt op termijn een stuk duurder uit. je kan dus beter voor een degelijke en duurzaamder laptop opteren, maar wil je wel meer uitgeven dan 1000 euro? Wanneer je thuis al over een laptop beschikt die je kind kan gebruiken, is dit wellicht de beste optie om te overwegen.

 

3.      Geld: Vaak een punt van discussie. Denk erover met een kredietkaart te gebruiken met een bepaalde limiet. Zo hou je de uitgaven van je kind beter in de hand. Bijna alle winkels aanvaarden vandaag de dag betalingen met kredietkaart. Je kan de kaart ook gemakkelijk online heropladen. Dit is een goede oplossing voor zowel jonge als oudere kinderen.

 

4.      Facebook: Menig leraar fronst de wenkbrauwen bij de gedachte dat leerlingen toegang krijgen tot Facebook tijdens de schooluren. Maak afspraken met de schooldirectie over wat al dan niet aanvaardbaar is. Er zijn tools om de toegang tot bepaalde websites te blokkeren tijdens bepaalde uren van de dag, overigens zal op de meeste scholen een filter de toegang tot bepaalde sites weigeren. Dit geldt ook voor andere sociale netwerken en domeinen.

 

5.      USB-stick. Investeer in een veilige USB-stick, zorg ervoor dat de stick gemakkelijk op te bergen is en gebruiksvriendelijk (onze “sleutel” is ideaal, je kan hem gemakkelijk bij je bos sleutels kwijt). Handig om huistaken en documenten op te slaan en mee te dragen naar school, en daarenboven met een beveiliging, dus de documenten kunnen niet in handen van derden vallen.

 

Een goede educatie is de eerste vereiste voor een succesvolle terugkeer naar de schoolbanken. Een samenspraak met je kind en goede afspraken zullen je een heel eind verder helpen. Organiseer een vergadering met andere ouders en leerkrachten waar gedebatteerd wordt over wat educatief aanvaardbaar en wenselijk is, en welke technologie al dan niet toegestaan is.

 

Mocht je extra informatie of tips nodig hebben over dit thema, neem dan gerust contact op met onze afdeling support, we zullen je graag vrijblijvend advies bezorgen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*