Zoekgeraakt en gevonden

 

Nieuwe vorm van cybercriminaliteit steekt weer de kop op.

 

USB sticks allerhande worden meer en meer doelbewust achtergelaten in parkings, cafe’s, publieke parken, etc. Maar opgelet, want het gevonden voorwerp zou wel eens een vergiftigd geschenk kunnen zijn…

 

Scammers en internetfraudeurs kopen deze sticks in grote hoeveelheden om er trojanen en malware op te installeren en ze daarna doelbewust op publieke plaatsen achter te laten, waar ze gemakkelijk teruggevonden worden. De meest normale reactie bij het vinden van een dergelijke USB – zelfs die van de meest eerlijken onder ons – , is controleren wat er precies op de stick staat. Maar daar zit nu net het gevaar natuurlijk.

 

De pc’s in vele bedrijven en ook die van de meeste privé-gebruikers hebben de functie “autorun” ingeschakeld. Daardoor worden de bestanden onmiddellijk geopend van zodra de usb-stick wordt ingebracht, die de pc dan op hun beurt infecteren. Dit kan zeer schadellijke en desastreuze gevolgen hebben. De meeste malware geeft scammers de mogelijkheid, omalles wat je typt, te loggen en zelfs vanop afstand de pc over te nemen, waardoor ze toegang krijgen tot alle bestanden en documenten op de computer. De scammers hebben het daarbij uiteraard vooral gemunt op persoonlijke en privé-documenten, zoals je bank- en kredietkaartgegevens, om vervolgens je bankrekening te pluimen.

 

Voor bedrijven kan de aangerichte schade nog desastreuzer zijn. Wanneer scammers toegang krijgen tot het volledige netwerk van het bedrijf en tot de databanken van hun klanten, wordt het pas echt ernstig. Als bedrijf kan je je het niet permiteren dat privé-gegevens van klanten in handen komen van internetcriminelen. Voor de fraudeurs een felbegeerde buit natuurlijk, een database van honderdduizenden e-mailadressen die ze volop met spammails kunnen bombarderen.

 

Hoe ontsnap je aan het bedrog?

 

Wanneer je dus een achtergelaten USB-stick vindt, weersta dan aan de verleiding en sluit hem in geen geval aan op je pc! Ga er eventueel mee naar de politie, of wanneer je op weg bent naar je werk, overhandig hem aan iemand uit de IT-afdeling, en vertel waar je de stick gevonden hebt. Laat de experts terzake de stick onderzoeken en uitmaken of er een gevaar aan verbonden is.

 

Wanneer je zelf wil nagaan wat er op de stick staat, gebruik dan een pc die niet is aangesloten op het internet en zorg ervoor dat de functie autorun uitgeschakeld is, vooraleer de stick in de usb-poort in te brengen. Voer ieder bestand op de stick uit in een “sandbox” om je pc te beschermen en maak gebruik van een degelijk anti-virusprogramma om de drive te scannen op virussen en malware vooraleer hem überhaupt te gebruiken.

 

Eerlijkheid duurt het langst. Wanneer je een USB-stick vindt, lever hem dan ergens in – het is niet jouw stick en bevat misschien wel heel belangrijke informatie voor de rechtmatige eigenaar!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*