Handige tips om je digitale apparaten veilig mee op reis te nemen

 

Gaan we op vakantie, dan zorgen we dat ons huis veilig achterblijft. Het blijkt echter dat bescherming van ons digitale leven minder aandacht krijgt. Beveiligings-expert Janus R. Nielsen van MYSecurityCenter geeft een aantal belangrijke en praktische tips om goed beveiligd op reis te gaan.

 

1. Denk eraan een backup te maken van al je belangrijke documenten, e-mails en foto’s voor je op reis vertrekt. Dat kan je doen op een externe hard disk ofwel via een cloud dienst. Mocht je laptop of telefoon jammer genoeg gestolen worden, heb je tenminste altijd nog een backup.

 

2. Zorg ervoor dat je het correcte telefoonnummer op zak hebt om je bank- en kredietkaarten te blokkeren wanneer dat nodig is. Bewaar het nummer op je gsm of smartphone, of in een telefoonboekje in je koffer, zo heb je het altijd snel bij de hand. Je kan ook belangrijke telefoonnummers, wachtwoorden en pincodes op een usb-stick opslaan. Sommige van die stickjes komen met wachtwoordbeveiliging en dataversleuteling, de ideale manier dus om belangrijke gegevens op een veilige manier mee te nemen.

 

3. Installeer een beveiligingsprogramma op je smartphone, op die manier beveilig je je gegevens in geval van verlies of diefstal. Er zijn verschillende applicaties op de markt, die naast bescherming tegen virussen, ook anti-diefstalbeveiliging aanbieden. Door een bericht of code naar je gestolen telefoon te sturen, krijg je er terug controle over. Je kan op die manier je telefoon blokkeren, een alarm laten afgaan, of ook al je gegevens vanop afstand wissen. Deze handige functies vind je terug in bijvoorbeeld MYAndroid Protection, een app die je 30 dagen gratis kan uittesten. Gebruik naast je pincode ook een wachtwoord, zodat je telefoon, tablet of laptop bij niet-gebruik automatisch blokkeert.

 

4. Er bestaan ook programma’s die laptops beveiligen tegen diefstal. Ze kunnen je gestolen computer opsporen, zijn data versleutelen en hem vanop afstand blokkeren. Uit een recente studie blijkt dat alleen al in de VS wekelijks meer dan 12.000 laptops gestolen worden, en maar liefst 600.000 per jaar in de luchthavens. Je kan dus best je voorzorgen nemen.

 

5. Schakel de automatische functie ‘roaming’ uit om hoge telefoonrekeningen te vermijden. Gewoonlijk kan je gratis inloggen op het wifi netwerk in je hotel, let erop dat het netwerk veilig is. Gebruik je een iPhone, verstuur dan sms-berichten via “iMessage”, dat is helemaal gratis. Je kan ook de applicatie “Whats app” installeren, waarmee je gratis tekstberichten, foto’s en video’s kan versturen, onafhankelijk van het type smartphone. Opgelet wel, wanneer de roaming functie uitgeschakeld is, zal je in het buitenland enkel iMessage en Whats app gratis via een wifi netwerk kunnen gebruiken.

 

6. Selecteer de lokale munteenheid en niet die van het thuisland wanneer je betaalt via kredietkaart. Ook dat spaart extra kosten uit.

 

7. Download apps zoals Skype of Viber wanneer je in het buitenland via wifi gratis wil telefoneren. Controleer altijd eerst de roaming prijzen vooraleer op reis te vertrekken, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Sinds 1 juli 2012 werd een nieuwe wet rond internationale gesprekken goedgekeurd, wat het bellen binen Europa goedkoper maakt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*