Buitengewoon destructief supervirus ontdekt – hoe kunnen we ons ertegen wapenen?

 

Met de ontdekking van het nieuwe supervirus “Flame” is voor de hele anti-virusbranche duidelijk geworden, dat een nieuwe aanpak nodig is om een veilige digitale omgeving te kunnen garanderen. Dit zegt Janus R. Nielsen, specialist in beveiliging en CEO bij MYSecurityCenter. Hij roept daarom iedereen op, om hard te gaan nadenken over wat we kunnen doen, om de steeds meer gesofisticeerde cybercriminelen een stap voor te zijn.

 

Het meest geavanceerde virus ter wereld

 

Het kwaadaardige virus Flame, ontdekt door de Russische computerbeveiliger Kaspersky Lab, verbaasde zelfs de meest ervaren beveiligingsspecialisten. Door zijn enorme grootte van maar liefst 20 megabyte en zijn ingewikkelde codering is dit virus het grootste en meest complexe virus ooit ter wereld. Het is inderdaad indrukwekkend wat het virus allemaal kan. Deze zeer intelligente spyware kan vanop afstand vrijwel alles op een computer controleren en zijn instellingen aanpassen. Het verwijdert zichzelf zonder sporen achter te laten, versleutelt zijn eigen codes en steelt systematisch alle gegevens. Het is in staat, microfoons in de computer aan te zetten om gesprekken op te nemen. Het kan ook afbeeldingen maken van wat er op het scherm te zien is en chatgesprekken kopiëren. Doelwit van dit gevreesde virus zijn voornamelijk militaire eenheden, privé -ondernemingen en overheden.

 

Nieuwe aanpak noodzakelijk

 

“Het meest verontrustende is dat Flame al sinds 2010 informatie steelt, maar pas onlangs werd ontdekt. Dit zet wel tot nadenken aan, “vervolgt Janus R. Nielsen. Dit virus vormt niet zozeer een gevaar voor de gewone computergebruiker, verduidelijkt hij, maar drukt ons wel met de neus op de feiten, dat een nieuwe aanpak in het bestrijden van virussen dringend nodig is. Het staat buiten kijf, dat dit de nieuwe werkwijze is, van hoe virussen miljoenen computers over de hele wereld zullen aanvallen. “Flame is zo complex en gesofisticeerd, dat momenteel geen enkel anti-virusprogramma ertegen bestand is. Wanneer het virus al die tijd ongestoord zijn gang kon gaan, is het een logische conclusie dat er nog veel meer gaande is waar we geen weet van hebben. We moeten daarom out of the box gaan denken en volledig herzien van hoe een anti-virus moet functioneren. Als we de cyber criminelen effectief willen bestrijden, moeten we minstens even innovatief en vindingrijk zijn als de hackers zelf.” Janus R. Nielsen vindt voor de ontwikkelaars van anti-virussoftware proactiviteit en onderlinge samenwerking van prioritair belang. “De anti-virusbranche heeft weliswaar een enorme ontwikkeling ondergaan sinds de ontdekking van het eerste virus in de jaren ’70, maar we zijn op het punt gekomen, waar professionele hackers zo vindingrijk en geavanceerd tewerk gaan, dat een nieuwe aanpak vereist is. We moeten dus op een nieuwe en andere manier gaan denken over beveiliging,” zegt hij, en voegt eraan toe, dat ook een betere beveiliging van smartphones de grootste uitdaging is voor de nabije toekomst.

 

Oplossing op internationaal niveau noodzakelijk

 

Hoe pakken we nu een virusbedreiging van dit formaat aan? Janus R. Nielsen benadrukt nogmaals het belang van samenwerking en roept op tot meer middelen voor de ontwikkeling van sterkere besturingssystemen. “Het is schitterend dat de nationale overheden fondsen ter beschikking stellen, en dat militaire eenheden worden ingezet ter bestrijding van cyber criminaliteit. Dit is echter geen probleem dat zich tot de nationale grenzen beperkt. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat alle overheden gaan samenwerken over de grenzen heen”, besluit hij.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*