Nieuwste afzettruc van hackers: Hang op wanneer Microsoft je opbelt

 

Opgelet voor een nieuwe oplichterstruc die onlangs het grote nieuws haalde – scammers die je opbellen en zich voordoen als medewerkers van Microsoft, je opdringen te betalen voor nepdiensten en op die manier proberen, je kredietkaartgegevens te achterhalen.
Deze hackers zeggen dat ze bellen namens de klantendienst van Microsoft en dat je PC met virussen geïnfecteerd is. En dat ze de PC van die virussen kunnen bevrijden door het betalen van een kleine bijdrage voor de reparatie. Daarbij komt, dat ze ook proberen je een echt virus te laten installeren, dat ze dan op een later tijdstip gebruiken om de nietsvermoedende klant andermaal te bedotten. Microsoft zelf waarschuwt voor deze oplichters en geeft enkele tips mee, hoe u het bedrog kan herkennen:

 

Dit is de werkwijze van de oplichters:

 

– De beller beweert een vertegenwoordiger te zijn van Microsoft zelf, of van één van hun merken zoals Windows / Office of van één van hun partners

 

– De beller beweert dat hij/zij een onderzoek doet naar een virusinfectie op je PC, dat bij Microsoft geregistreerd werd

 

– Hij of zij zal een oplossing voorstellen via het bezoeken van een specifieke website

 

– Wanneer je deze website bezoekt, zal de hacker proberen de pc vanop afstand over te nemen

 

– De nepvertegenwoordiger zou dan, bij wijze van een speciale klantendienst, de PC overnemen om het probleem vanop afstand op te lossen

 

– Tijdens dit proces zullen ze u trachten te overtuigen, om voor deze nepdienst te betalen.

 

Microsoft belt klanten nooit op
Weet dat Microsoft bijna nooit uit eigen beweging klanten opbelt, of het is dat de klant hier specifiek om gevraagd heeft. Dus wanneer je een dergelijke oproep krijgt, kan je best gewoon de telefoon onmiddellijk ophangen. Zonder twijfel zullen varianten van deze oplichtingsstrategie de kop op steken, misschien zal de hacker zich voorstellen als een medewerker van je bank, of van een IT ondersteuningsteam. “Daarom is beveiliging van je smartphone uiterst belangrijk, zodat je de identiteit kan nagaan van degene die je opbelt”, zegt Marion Williams, verantwoordelijke op de afdeling klantendienst bij MYSecurityCenter. “Vraag de beller om persoonlijke gegevens van jezelf als test. Kunnen ze je een klantennummer geven? Van welke afdeling word je gebeld? Waar is het bedrijf gevestigd en wat is hun telefoonnummer? Kan je ze terugbellen? Al die vragen geven je trouwens de tijd om na te gaan of het wel degelijk om iemand van die firma gaat die je opbelt.” Natuurlijk is een goed beveiligingsprogramma vandaag de dag onmisbaar op je computer. “Een degelijk beveiligingsprogramma zal nagaan of de websites die u bezoekt al dan niet veilig zijn”, zegt ze. Aarzel niet contact op te nemen met support@mysecuritycenter.com om na te gaan, hoe je PC het beste te beveiligen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*